Sauna - Wat is het?
Het woord sauna komt uit het Fins, omdat in het hoge noorden dit type zweetbad met daaropvolgende afkoeling bijzonder wijdverbreid is. De Finnen hebben dit aangename bad niet uitgevonden, en het werd niet altijd genomen in kleine blokhutten. Veel culturen kenden en kennen zweetbaden, omdat slechts kleine hoeveelheden water hoeven te worden verwarmd - veel minder dan voor een bad in de badkuip.
In de 20e eeuw kregen sauna's nieuwe aandacht na de verbazingwekkende successen van de Finse atleten op de Olympische Spelen van 1924 in Parijs: Ondanks de hitte overtroffen ze al hun concurrenten op de 5000 en 10000 meter. Hoe kan dit, terwijl Finland niet bekend staat om zijn bijzonder hoge temperaturen?
Wat aanvankelijk vooral atleten fascineerde, vond al snel zijn weg naar openbare en particuliere baden, fitnessstudio's, wellnessoases en zelfs klinieken en spa-centra. Met een goede reden: Voor sporters ondersteunen sauna's de regeneratie, maar ze stabiliseren ook de gezondheid van alle anderen.
Waarom saunabaden?
Ontspanning wordt tegenwoordig op vele manieren nagestreefd: Door tv te kijken of naar de bioscoop te gaan, door stimulerende middelen of extreme sporten. Tegelijkertijd kan de sauna goede dingen doen voor uw gezondheid : De gerichte toepassing van een warmte-koudeprikkel traint het immuunsysteem, zodat banale infecties en "verkoudheden" bij regelmatige saunagebruikers vrijwel onbekend zijn. Regelmatige saunagebruikers klagen ook minder over zogenaamde functionele klachten zoals hoofdpijn, prikkelbare darmsyndroom, onregelmatige menstruatie, enz.
De warmte zorgt voor een zeer sterke bloedcirculatie, zelfs in die delen van het lichaam die in het dagelijks leven zelden het voordeel van een grondige spoeling krijgen - d.w.z. de huid en het onderhuidse weefsel. Vooral die laatste is een depot van overbodige stoffen die de ontgiftingsorganen door "overwerk" nog niet hebben kunnen afvoeren. Ze worden vrijgemaakt uit dit depot en kunnen zo worden weggespoeld. De goede ontspanning en tegelijkertijd uitstekende doorbloeding van de spieren verwijdert ook stoffen die zich daar afzetten en zorgt tegelijkertijd voor zuurstof en voedingsstoffen. De spieren regenereren veel sneller - een reden waarom de sauna ook bij sporters erg populair is.
Wat gebeurt er in het lichaam tijdens dit proces?
Het zelfreguleringssysteem van het lichaam is een netwerk van zenuwimpulsen, hormonale controles en boodschapperstoffen. Door constante eendracht en een comfortabele dagelijkse routine lopen ze het risico vast te lopen. De krachtige warm-koud prikkel van de sauna, maar ook de regelmatige diepe ontspanning van een organisme dat aan voortdurende hectiek is blootgesteld, zorgen ervoor dat het netwerk van zelfregulering zich weer instelt en leert op de juiste wijze te reageren - zelfs op sterkere prikkels. Dit komt bijvoorbeeld meetbaar tot uiting in het feit dat een te lage bloeddruk stijgt en een te hoge bloeddruk daalt. Het nemen van een sauna brengt het lichaam in een betere positie om zich terug naar het centrum te reguleren, d.w.z. om zichzelf in evenwicht te brengen.
Niet alleen het lichaam, maar ook de ziel en de geest, die er nauw mee verweven zijn, worden door het saunabaden aangesproken - het heeft dus een balancerend effect op de hele persoon. Een zeer aangenaam neveneffect van deze gezondheidsstabiliserende werking is het feit dat het uiterlijk wordt verjongd: Wie uit de sauna komt, ziet er niet alleen ontspannen en vitaal, maar ook stevig en jeugdig uit. De huid van binnenuit voeden door een uitstekende doorbloeding is nog steeds het beste middel voor schoonheid en kan meer bereiken dan alle crèmes en lotions samen - ook al kan het effect zeker worden vergroot door gelijktijdige toepassing !